Skip to the main content

Ons eigen hoekje

In dit bericht wordt informatie betreffende de starterscursus 2024 – 2025 die bij Sans Atout wordt georganiseerd opgenomen.

Het bericht leest als een blog, waarbij de jongste informatie steeds bovenaan wordt geplaatst, voorafgegaan door een datumaanduiding.

14 november

In les 6 is de strategie van het tegenspel behandeld. Denk hierbij vooral aan de regels voor de uitkomst en de regels voor de tweede  (tweede man laag) en derde man (derde man doet wat ie kan).

Ook zijn in les zes de basis regels van de trek- en manchepunten besproken. De volgende scores zijn van toepassing:

Trekpunten gescoord door de partij van de leider wanneer het contract gemaakt is:

Voor iedere geboden en gemaakte trek:
Klaveren en ruiten:      20 punten
Harten en schoppen:   30 punten
In een Sans Atout contract:
Voor de eerste en gebonden trek:  40 punten
Voor iedere volgende trek:              30 punten

100 of meer trekpunten gescoord op één bord (een spel) is de manche
Minder dan 100 trekpunten gescoord is de deelscore
Deelscore premie:  50 punten
Manche premie:    300 punten

Strafpunten voor downslagen:
Iedere downslag kost 50 punten.

LET OP: Dit is de stand van zaken voor zover jullie in de cursus gevorderd zijn…. Jullie zullen merken dat een en ander nog een klein beetje kan veranderen wanneer jullie iets verder zijn gekomen ;-)

Oefening:

Probeer (met uitsluitend potlood en papier, maar uit het hoofd is een betere oefening) de score op de volgende spellen te berekenen:

2 SA, 4Ha, 3 Sch -1, 2 Kl +2, 4 Ru + 2, 5 Ru -1, 3 SA +2

Ik zal de oplossing naar de app sturen.

Veel oefen plezier deze week en tot dinsdag 19 november.

09 november

In les 5 hebben we gesproken over de uitkomst. We hebben zowel de uitkomst in een troef- as de uitkomst in een Sans Atout contract besproken.

Het doel van tegenspelen is om zoveel slagen te maken dat de leider down gaat in zijn contract. De uitkomst is de eerste stap op weg naar dat doel.

Bij het uitkomen houd je rekening met:
– Je eigen hand
– De speelsoort
– Het biedverloop
– De hoogte van het contract

In een troefcontract beschouwen we een rijtje van twee honneurs als een serie. In een SA contract geldt dat pas voor een rijtje van drie honneurs (serie of gebroken serie).

Hieronder nog een paar oefeningetjes:

Hieronder  staan een zestal “Westhanden”. In alle oefeningen speelt zuid en de vraag is met welke kaart het beste uitgekomen kan worden:

1 –> Zuid speelt SA contract
2 –> Zuid speelt een harten contract
3 –> Zuid speelt een SA contract maar partner oost heeft angegeven dat hij een hele mooie klaveren kaart heeft
4 –> Zuid speelt een SA contract
5 –> Zuid speelt een schoppen contract
6 –> Zuid speelt een SA contract

Uitkomst
(door op “Uitkomst” te klikken wordt het plaatje met de zes oefeningetjes geopend)

De oplossingen zal ik in de app groep plaatsen en zal dat naar alle waarschijnlijkheid dinsdag ochtend doen…

02 november 2024

Na een tweetal sessies waarin het afspelen van spellen is geoefend onder leiding van Yvonne en Julie, gaan de reguliere lessen op dinsdagavond 5 november weer verder met les 5: Tegenspelen, waarbij de nadruk zal worden gelegd op de uitkomst in zowel SA- als troefcontracten.

In het bridge magazine “Bridge nl” dat door de bond wordt uitgegeven en dat jullie ook allemaal ontvangen zouden moeten hebben, zag ik een prachtig voorbeeld van goed tegenspel, waarbij heel erg moet worden nagedacht maar dat een mooi resultaat (één slag extra) kan opleveren. Het handelt over Spel 1 op pagina 20.

Wanneer het bridge magazine nog niet is ontvangen, geef ons dan even een seintje en dan kunnen we controleren of er iets is misgegaan met de verzending.

Hieronder volgt de opgave:

De vragen die je als West moet beantwoorden zijn: Waarom legt de leider in slag 2 de vrouw neer? en: Hoe is het zitsel? Tot slot is de vraag: Hoe kom je in de hand waar de meeste harten zijn (zodat de extra slag gemaakt kan worden). Wanneer bovenstaande vragen correct zijn beantwoord, kan je beredeneren wat je in de tweede hartenslag moet bijgooien en hoe je verder moet spelen wanneer je middels ruiten aas weer aan slag bent gekomen.

Veel bridge plezier!

17 oktober:

Toch weer veel geleerd in les 4 hoor!

Het lijkt zo simpel wanneer het wordt uitgelegd… Ja natuurlijk maak je een speelplan op het moment dat de persoon links van de leider is uitgekomen en de dummy zijn kaarten op tafel heeft gelegd. Maar doe het maar eens wanneer je als leider net gehoord hebt dat je 10 van de dertien slagen moet halen en je nog een beetje op moet schieten ook!

Maar het is belangrijk: Tel de vaste slagen in een Sans contract. Wanneer je slagen te kort komt ten opzichte van het contract, ga je proberen om slagen te ontwikkelen. Vervolgens ga je kijken waar er een vorkje zit waardoor je een kans op een extra slag hebt en dan ga je ook nog eens nadenken over het zitsel. Is er misschien een slagje te behalen wanneer wij 7 kaarten in een kleur hebben???
Bij een troefcontract probeer je te ontdekken welke kaarten verliezers zijn. Heb je bijvoorbeeld Aas-klein-klein en liggen er in de dummy drie kleintjes in dezelfde kleur, dan tel je twee verliezers. Het is vervolgens zaak om te proberen verliezers weg te werken. Dit kan door verliezers weg te gooien op een lange kleur van de dummy of door in te troeven.

Probeer jezelfte dwingen om (zeker tijdens de oefenspellen in de cursus) als leider een spelplan te maken!!!

Daarnaast hebben we ook bij het tegenspelen weer het een en aander geleerd: Uitkomst in een troefcontract: kleintje belooft plaatje, uitkomst met een singleton en uitkomst met een kaart waar je ook de onderliggende kaart van hebt. Verder tijdens het spel: tweede man laag, derde man doet wat hij kan, honeur op honeur en zo meer. Hoe verder we komen tijdens de cursus des te meer technieken zullen worden aangeleerd.

De komende twee weken worden jullie in groten getale geacht naar het cursus lokaal te komen om te oefenen. Er wordt geen les gegeven maar er liggen per avond 8 mooie, uitgezochte spellen op jullie te wachten en onder begeleiding van Julie en Yvonne moet de leider iedere keer een aantal vastgestelde slagen proberen te halen waarbij de tegenspelers dat proberen te verhinderen.

Onderstand een aardig puzzeltje dat deze maand is opgenomen in het Bridge Beter magazine. Let op: door nevenkleuren te spelen kan je desgewenst altijd terugkomen in zuid.

10 oktober:
Er is weer veel geleerd in les 3: Het ontwikkelen van slagen en het belang van troeven in een troefspel zijn uitgebreid aan de orde gekomen.

Onderstaand een lijst met begrippen die we nu al zijn tegengekomen.

Dummy (Blinde) De partner van de leider; Hij/Zij wordt blinde wanneer de uitkomst uit de juiste hand met de beeldzijde naar boven op de tafel wordt gelegd en houdt op blinde te zijn als het spelen beëindigd is

De kaarten van de leider nadat zij na de uitkomst open op tafel zijn gelegd

Bord Een wedstrijdbord is ter beschikking gesteld voor ieder spel dat gedurende een zitting moet worden gespeeld. Ieder bord is genummerd en bevat vier vakken voor het opbergen van de vier handen, aangeduid met noord, oost, zuid en west. De gever en de kwetsbaarheid staan genoteerd
Hand De oorspronkelijk aan een speler gegeven kaarten of het nog niet gespeelde gedeelte daarvan
Honneur Een van de vier groepen van dertien kaarten uit het spel, voorzien van een kenmerk: schoppen, harten, ruiten, klaveren
Kleur Een van de vier groepen van dertien kaarten uit het spel, voorzien van een kenmerk: schoppen, harten, ruiten, klaveren
Speelsoort De in het bod genoemde kleur of sans atout
Contract Het laatste bod, te spelen door de leider
Troef Elke kaart van de kleur waarin het contract wordt gespeeld
Slag De eenheid waardoor de uitslag van het contract wordt bepaald; De slag behoort uit vier kaarten te bestaan, één door elke speler in volgorde gespeeld, te beginnen met de voorgespeelde kaart
Leider De speler die voor de partij die het eindbod doet, het eerst de spelsoort van dat bod heeft genoemd. Hij/Zij wordt leider wanneer de uitkomst met de beeldzijde naar boven op tafel wordt gelegd
Trek Elke slag die de partij waartoe de leider behoort, boven de zes dient te maken
Slagen ontwikkelen Eerst één (of meerdere) slag(en) afgeven om later slagen te incasseren
Snit Opzettelijk een lagere kaart spelen in de derde hand, in de hoop dat de hogere kaart bij de tegenstander in de tweede hand aanwezig is. De derde hand bezit ook een hogere kaart dan de hoogste kaart in de tweede hand
Vork Een set van twee, niet opeenvolgende kaarten, waartussen slechts één kaart ontbreekt. Bij snijden speel je altijd “naar de vork toe”
Mes Bestek, wordt gebruikt om mee te snijden, alhoewel sommige mensen (meestal mannen) het gebruiken om vastzittende deksels van Hak groente potjes mee los te wrikken
Zitsel De verdeling van de (overige) kaarten over de vier handen
Werkkleur De kleur waarin de leider slagen kan ontwikkelen
TP Tegenpartij
LT Linker tegenstander
Lengteslagen Slagen ontwikkelen door eerst de hoge kaarten bij de TP eruit te dwingen

 

Onderstaand een bridgeprobleempje dat ik uit het programma “Jack” heb gekopieerd:

Zuid is leider en aan slag in een troefcontract met schoppen als troef. De opdracht is om 4 slagen te halen
wanneer O-W het best mogelijke tegenspel speelt.

De oplossing zal ik in de app-groep aan jullie doen toekomen zodat we in de les hier geen tijd aan hoeven te besteden.

 

2 oktober:
Er is een groep ontstaan met zestien enthousiaste cursisten.
We hebben gisteren de tweede les gehad waarbij het begrip “snijden” is geintroduceerd. Het belang van correct snijden wordt iedere week in de zaal aangetoond waar van deze techniek bij (bijna) ieder spel gebruik wordt gemaakt. Het verdient de grootste aanbeveling de les (powerpoint en theorieboek) nog eens goed te bestuderen en vooral ook de oefeningen uit het werkboek te maken.
Let vooral op het volgende:
Nadat is bepaald wie de leider wordt, komt de persoon links van de leider uit met de eerste kaart. Vervolgens legt de dummy zijn kaarten open op tafel. Wanneer dat is gedaan gaat de leider eerst de kaarten van de dummy bestuderen en maakt de leider een speelplan. Pas wanneer de leider weet hoe het gehele spel gespeeld moet worden vraagt de leider aan de dummy een bepaalde kaart bij te spelen.

Mochten er vragen of problemen zijn dan kunnen deze altijd bij Walter, Ton of Flip worden aangekaart😉

De groep bestaat uit de volgende personen:

Annemieke van Staveren
Thea Pols
Hans de Gier
Narda de Gier
Nancy Koedoot
Joost Koedoot
Annegreet de Vroome
Louis  van Linden
Trudi Hofstede
Gudi Baars
Peter Mense
Patrick Veelenturf
Fas de Lange
Gert de Lange
Denise Baecklant
Marianne van Zevenhuijzen
Ton van Zevenhuijzen

Andere artikelen

Mededelingen van de voorzitter

In dit bericht worden in chronologische volgorde (het laatste bericht staat bovenaan) de...

10/10/2024 - Flip Herrewijn

Startersbridge bij Sans Atout

Bij Sans Atout wordt weer een cursus  STARTERS BRIDGE georganiseerd. Vanaf 24 september 2024 ...

19/09/2024 - Flip Herrewijn

Happy Hour Puttershoek

♠                       BRIDGE                     ♥   Bridgeclub Binnenmaas Puttershoek ...

09/09/2024 - Flip Herrewijn